respons

Респонсив дизайн

Респонсив ("Responsive" от латински - отзивчив) дизайн, представлява вид стилизиране на уеб страници с цел оптимален, добре изглеждащ и удобен вид, подходящ за различни устройства (мобилни телефони, таблети, настолни компютри и др.) с различна резалюция на екрана. Това е един сайт, адаптиращ се сам според екрана на устройството и разпределя съдържанието си стрямо резолюцията. Уеб сайтовете, изработени по метода responsive (адаптивен) дизайн, автоматично разпознават резолюцията на устройство, с което са отворени.

Предимства на responsive уебсайтовете

  • по-голяма достъпност от различни уеб поддържащи устройсва;
  • изработва се подобен дизайн на главния (десктоп) за устройсва с различни резолюции;
  • по-лесна индексация в сайта на Google (СЕО оптимизация);
  • разработва се само един сайт, а не няколко според резолюцята на устройството;
  • добро дългосрочно решение, от гледна точка бързо развиващия се и разнообразен пазар за мобилни устройства;
  • и най-вече удобно и добре изглеждащо съдържание;

Недостатъци на responsive уебсайтовете

Един от недостатъците се крие за сайтовете с доста големи размери. Въпреки че ненужните тагове са скрити за по-малките мобилни устройства, браузърите зареждат целия сайт на заден план и прави респосив дизайна излишен в този случай. Другият недостатък е при бавен мобилен интернет или слабо устройство, зареждането дори на сайтове с малки размери се превръща с досадно чакане.

Същност

Въпреки това респонсив дизайна е едно от най-обещаващите решения за мобилния уеб. Той се възприема като начин за по-бързо и лесто намиране на съдържание, информация или забавление.